fbpx
Close

14. august 2020

Meddelelse om foranstaltninger til at begrænse corona-smitterisiko i forbindelse med DM og Koncertstævne 2020

Med den seneste udvikling i smittetallene for corona-virus i Danmark har myndighederne måtte bremse genåbningen af samfundet.

Vi kan ikke undgå, at dette også spiller ind på afviklingen af DM og Koncertstævne 2020.

Forholdsreglerne, som det tegner lige nu, betyder bl.a., at der vil være en begrænsning på antallet af mennesker i salene i Musikhuset Aarhus under DM og Koncertstævne 2020.

Der må maksimalt være 500 mennesker tilstede, hvis alle sidder ned.

Det giver os et problem – for alene deltagerantallet i de tilmeldte orkestre er for længst forbi de 500.

Selvom vi vil være særdeles omhyggelige med corona-foranstaltninger, har vi set os nødsaget til at skære i antallet af deltagende orkestre til DM og Koncertstævne 2020 – således at vi kun gennemfører nogle af divisionerne.

Indtil videre er det lykkedes at lave en plan, hvor alle konkurrence-divisioner kan gennemføres – under forudsætning af, at der ikke indføres yderligere stramninger i forsamlingsfriheden.

Men det betyder, at

  • de orkestre, der skulle spille i koncertdivisionen, må undvære at komme til DM og Koncertstævne i år.
  • vi kan godt have et publikum inde i salen i reduceret størrelse – mere om det nedenfor.
  • den traditionsrige aftenfest ikke kan gennemføres. Præmieoverrækkelsen vil finde en ny form.
  • overnatningen på skoler ikke kan gennemføres i DAO-regi.

At aflyse koncertdivisionen har været en meget tung beslutning, som kommer til at ramme forbistret hårdt.
Af forskellige uheldigt sammenfaldende grunde er det nemlig sådan, at alle harmoniorkestrene hermed er afskåret fra at deltage i stævnet – også de tre orkestre, som egentlig havde meldt sig til konkurrencer. De havde nemlig meldt sig til hver sin division, hvorfor en konkurrence ikke kunne gennemføres for nogen af dem. De var allerede blevet henvist til koncertdivisionen, selvom de jo gerne ville konkurrere, og nu bliver den division så også helt aflyst.
Der er også et enkelt brassband, der bliver ramt af denne begrænsning – og for alle de implicerede orkestre er vi klar over, at det er et stort arbejde at ændre planer for en sæson, der i forvejen er så hårdt ramt af uforudsete ændringer.

DAO’s bestyrelse har et brændende ønske om at finde en stævneform, der kan inspirere harmoniorkestrene til at mødes om musikken, og en netop nedsat arbejdsgruppe vil hurtigst muligt opsøge alle DAO’s harmoniorkestre for at afdække orkestrenes behov og finde alternative stævneformer.

De vil kunne være med til at fastholde og måske endda højne det i forvejen høje musikalske niveau, samtidig med at orkestrene ved at mødes vil kunne udbygge et givtigt netværk til musikalsk og social erfaringsudveksling.

Vi håber, at der er opbakning til et (konkurrence?)-stævne snarest muligt, og er allerede gået i dialog med DJM om et samarbejde, måske allerede engang i løbet af 2021.

DM Brass 2020 vil være med et stærkt begrænset antal publikummer i salen. Det bliver således kun til 2.- og 3.-divisionsorkestrene, der kommer til at kunne overvære 2.- og 3.-divisions optrædender, og så rydder vi huset. Og så kan elite- og 1.-divisionen komme ind og høre hinanden.
Siddepladserne i Symfonisk Sal vil være tilgængelige ud fra en særlig plan, hvor det kun er nogle af sæderne, der er tilgængelige. Det har Musikhuset allerede erfaring med.

Præmieoverrækkelsen kommer også til at foregå i Symfonisk Sal, med et begrænset antal repræsentanter for hvert orkester tilstede á la den norske model.
Men alting bliver streamet – det er vi særdeles omhyggelige med at få gjort i år, hvor det jo er vigtigere end nogensinde før.
Vi kan som nævnt ikke gennemføre aftenfesten i år – vi glæder os til det bliver muligt igen!

Den overnatningsmulighed, DAO plejer at stille til rådighed på byens skoler, har vi set os nødsaget til at skære bort. Vi har ikke ressourcer til at garantere for den nødvendige hygiejne, hverken for de orkestre, der ville overnatte, eller for skoleeleverne. Så, hvis I har brug for overnatning i Aarhus, må I finde andre muligheder på egen hånd.
Vi håber, at netop denne detalje rammer mindre hårdt i år, hvor aftenfesten jo altså ikke gennemføres.

Smittetal og mundbind – det fyger om os med ord, vi ikke havde drømt om, da vi sås til repræsentantskabsmødet i marts. Vi håbede igennem foråret, at det ville lysne henover sommeren. Og vi håber stadig på, at det ikke bliver værre end det er nu.

Det er vigtigt for os, at vi gennemfører så meget af det, vi overhovedet kan slippe afsted med, uden at sætte sikkerheden overstyr for deltagere og publikum. Vi håber, at I ude i medlemsorkestrene kan bakke op om vores måde at håndtere de barske realiteter.

Med mange varme hilsner på vegne af DAO’s bestyrelse

Jonas Viggo Pedersen