fbpx
Close

4. april 2023

Poul Svanberg (1940 – 2023)

En af DAOs mest visionære formænd gennem mange år er død. Poul Svanberg, 83, sov stille ind den 2. april efter mange års kamp med Alzheimers. 

Poul Svanberg (1940-2023)

Poul Svanberg var hovedarkitekten bag etableringen af Dansk Amatør Musik som en sammenlægning af DAKU (korene) og DAMU (orkestrene). Han var en favnende og samlende figur og så tidligt fordelene ved at gå sammen som en konsekvens af den nye kunststøttestruktur. Han var også på banen i forbindelse med kommunalreformen, hvor han gennem flere år opfordrede de aktive amatørmusikere og -sangere til at etablere formelle, lokale, kommunale musikråd, for at have et samlet talerør overfor de kommunale kulturforvaltninger.

Poul Svanberg kom til DAO fra DSB Musik, hvor han i en årrække selv var aktiv musiker og formand for Københavns Jernbaneorkester. Poul havde været kontorchef og direktør i Statsbanerne og fremstod altid nobel og korrekt, som det sig hør og bør for en tjenestemand. Jeg lærte ham og hustruen Lene at kende i Aarhus, hvor hans evigt smittende glæde ved musikken og gode humør altid bragte smil og latter til selskabet. Man kunne også altid mærke at vi havde at gøre med en ægte københavner, der var ikke noget provinsielt begrænsende over hans tanker om organisation og målsætninger. Han forstod det politiske spil og var altid inspirerende at arbejde sammen med.

Han startede selv som ganske ung i Københavns Kommunes Skoleorkester – først på ventilbasun (som senere blev overtaget af hans lillebror, tidligere solobasunist i Radiosymfoniorkestret, Carsten Svanberg) og siden på trompet, der var hans højeste ønske. Poul var fra ganske ung fan af Louis Armstrong, og den kærlighed varede til det sidste. På plejecentret hvor han boede i sine sidste år, hang der et stort billede af Armstrong på den ene væg, hvor også CD-afspilleren og de mange CDer med brassband-musik var at finde.

Poul Svanberg efterlader sig hustruen Lene og to børn og et barnebarn.
Æret være hans minde!
Carsten Hering Nielsen

Bisættelsen finder sted i Garnisons Kirke tirsdag d. 11. april kl. 12.